Seçilen kriterlere uygun aktif kampanya bulunmamaktadır. Kriterleri değiştirerek tekrar deneyebilirsiniz.

Söyleşi & Röportaj

Edebiyat, sanat veya başka bir alanda deneyimli bir kişinin doğrudan ifadesini okumak veya bir konu hakkında başkalarının görüşlerini almak için söyleşi ve röportaj türleri ideal birer kaynaktır. Bu kitaplarla kitaplığınızı genişleterek ve zenginleştirerek kaçırılmayacak bir fırsat yakalayabilirsiniz.

Söyleşi Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Söyleşi, herhangi bir konuyu (tercihen edebiyat, sanat, bilim, siyaset, vb.) karşılıklı konuşmaya benzeyen akıcı bir şekilde işleyen bir düzyazı türüdür. Söyleşinin özellikleri şunlardır: Samimi bir ton kullanılır ve genellikle senli benli bir dil tercih edilir. Yazarlar konuşma dilinin avantajlarından faydalanarak eserlerini oluşturur. Söyleşi konuları, geniş bir kitleyi ilgilendirebilecek konulardan seçilir. Yazar, kendi kendine bir söyleşi yapabilir, bu da deneme türünde bir yazıya dönüşebilir. Söyleşinin sonunda ele alınan konunun bir sonuca ulaşması amaçlanır ve okurları düşünmeye sevk etmek hedeflenir. Biyografiye alternatif olabilecek uzun soluklu nehir söyleşiler de söyleşi örnekleri arasında yer alır. Hasan Ali Toptaş'ın "Başlarken Yalnızsın, Bitirdiğinde Daha da Yalnız" ve Hulki Aktunç'un "Yoldaşım 40 Yıl" gibi okunası söyleşi kitapları öne çıkmaktadır.

Röportaj Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Röportaj da söyleşi gibi soru-cevap mantığını içeren bir metindir ancak bu metni düzenlemek ve derlemek röportajı yapan kişinin sorumluluğundadır. Röportajın özellikleri, düşünsel bir taslakla yazılması, konunun söyleşiden farklı olarak toplumsal veya sanatsal olması, aktarılan bilgilerin ve belgelerin desteklenmesi, birinci kişi ağzından yazılması, diyaloglardan yararlanılmasıdır. Röportaj örnekleri, bir yerin, bir nesnenin veya bir insanın yaşamına odaklanabilir. Yaşar Kemal'in "Neredesin Arkadaşım, Röportaj Yazarlığında 60. Yıl" ve Uğur Mumcu'nun "Söze Nereden Başlasam" gibi kitapları, röportaj türünde başarılı örnekler sunmaktadır. Kaliteli soruların, hem söyleşide hem röportajda kaliteli metinlerin temelini oluşturduğunu unutmayın. Soru sorma sanatını öğrenmek istiyorsanız, Dr. Sedef Kabaş'ın "Soru Sorma Sanatı" gibi kaynak kitaplar size yardımcı olabilir.

Söyleşi ve Röportaj

Söyleşi ve röportaj kitapları, standart kitap giderlerinin yanı sıra iki tarafın telif haklarını içerir. Türkçe kitaplarda genellikle ortalama fiyatlar geçerlidir. İstediğiniz yazarın eserleri bütçenizi zorlamayacaktır, hatta belirli bir eser aramıyorsanız seçenekleriniz daha da çeşitlidir. Yapı Kredi Yayınları, Panama Yayıncılık, Timaş Yayınları, Can Yayınları, İş Bankası Kültür Yayınları, Doğan Kitap, Kırmızı Kedi Yayınevi, Metis Yayınları, Profil Yayıncılık, Everest Yayınları, Cumhuriyet Kitapları gibi birçok yayınevinin önemli isimler ve ilgi çekici temalarla yapılmış söyleşi ve röportaj kitaplarını bulabilirsiniz. Samimi anlatılarla yakın hissettiğiniz bir şeyler arıyorsanız, anı, mektup ve günlük türündeki eserlere göz atmanızı öneririz. Edebiyat kategorimizde her türlü edebi eseri bulabilirsiniz.

Kapat
devamı...
Tatil Fırsatları