Seçenekler
2024 yılına veda ederken, denizlerin derinliklerine inmeye ve su altı dünyasının büyüleyici sakinleriyle tanışmaya ne dersiniz?
ViaSea Akvaryum, okyanusların en ilginç ve renkli canlılarıyla sizleri bekliyor.
Bu ay, tüm biletlerde %10 indirim fırsatını yakalayın!
Bu muazzam fırsat, ViaSea Akvaryum'un büyüleyici deniz yaşamını keşfetmek için harika bir an! Sürüngenlerden, kuşlara, köpekbalıklarından piranalara kadar denizin derinliklerinde yaşanacak harika anılar sizleri bekliyor.
ViaSea Akvaryum, sadece deniz canlılarını göstermekle kalmaz, aynı zamanda deniz ekosisteminin zenginliğini yakından tanıma fırsatı sunar. Misafirler, deniz altındaki yaşamı keşfederken, su altı ekosisteminin korunmasına yönelik ve iklim değişikliği temaları ile bu büyülü dünyayı daha iyi anlama şansı bulurlar.
Çocuklarınız, su altı dünyasının gizemlerini keşfederken, siz de su altı yaşamına dair pek çok yeni bilgi edinecek ve harika bir deneyim yaşayacaksınız.
ViaSea Akvaryum’a yapacağınız her ziyarette, su altının büyülü dünyasına açılacak, okyanusların derinliklerine dalacak ve doğanın bu muazzam canlılarla tanışmanın keyfini çıkaracaksınız.
Şimdi hemen satın alın, ailenizle birlikte ViaSea Akvaryum'un büyüleyici dünyasına adım atın ve yıl sonuna özel bu harika deneyimi kaçırmayın!
ViaSea Akvaryum: Su Altı ve Egzotik Dünyalara Yolculuk!
ViaSea Akvaryum
ViaSea Akvaryum kendi alanıyla ilgili Türkiye’nin birçok ilke imza atmış akvaryumudur. Dünyanın ilk iklim temalı akvaryumu olan Viasea Akvaryum’da farklı iklim kuşakları içerisinde yaşayan binlerce deniz altı canlısının ve muhteşem sürüngenlerin yaşamına tanık olabilirsiniz.
ViaSea Akvaryum, 8 dönümlük arazi üzerine kurulu, 47 farklı temadaki sergilerde 12.000’den fazla deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. Boğaziçi’nin tarihini kronolojik sırayla ziyaretçisine sunan ViaSea Akvaryum, İstanbul’un en uzun tüneline sahiptir. Tünelde yırtıcı köpek balıkları, Nil timsahları ve 100 yaşına yaklaşmış dev kaplumbağaları gibi onlarca tür yaşam bulmaktadır.
ViaSea Akvaryum bünyesinde barındırdığı Timsahpark ve Kuş Cenneti üniteleriyle Türkiye’nin ilk büyük egzotik sualtı hayvanat bahçesidir.
İnanılmaz Deneyimler
Ziyaretçisine, eğitim, eğlence ve keşfi bir arada sunan ViaSea Akvaryum’da, Nil Timsahlarını, Tropik kuşları ve Dev kaplumbağalar ile elle Vatozları, biberon ile Koi Balıklarını besleyebilirsiniz.
Canlılarımız
Viasea Akvaryum yaklaşık 3 milyon litre su kapasitesi ile 200’ün üzerinde 12 bin deniz canlısına, Nil Timsahlarına, Dev Kaplumbağalara, Sürüngenlere ve Tropikal Kuşlara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en merak edilenleri ise kuşkusuz İstanbul’un en uzun tünelindeki yırtıcı köpek balıklarıdır.
Viasea Akvaryum 8 farklı bölümden oluşuyor; Tropikal Kuşak, Ilıman Kuşak, Terraryum, Amazon, tünel akvaryumu da kapsayan Ana Tank, Nil Timsahları ve Dev Afrika Mahmuzlu Kaplumbağalarının bulunduğu Timsahpark ve tropik kuşların bir arada yaşam bulduğu Kuş Cenneti.
Su Samuru / Lutra lutra
- Avrasya ve Kuzey Afrika'da ağaçlı su kenarlarında yaşarlar.
- Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır. Uzun silindirik gövdeli, yassı kafalı, uzun bıyıklı, küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir. Su geçirmeyen sık tüylü postları kürkçülükte kıymetlidir. Suda ustalıkla yüzer. Su samurlarının çok çeşitleri varsa da aralarındaki fark çok azdır. Bazı ülkelerde balıkçılar tarafından ehlileştirilerek balık avında kullanılır. Çoğunlukla yalnız dolaşır ve gece avlanır. Oynamayı ve suda sırtüstü yüzmeyi çok sever.
- Ortalama 12 yıl yaşarlar. 8-15 kilo ağırlığına ve 80cm boyuna ulaşabilirler. Etçildirler.
Nil Timsahı / Crocodylus niloticus
- Nil Nehrinde yaşamaktadır. Nil Timsahı 3 büyük timsah türünden biridir.
- İlk timsah 240 yıl önce dinozorların gezenimizde gezindiği dönemde görülmüştür. Timsahlar soğukkanlı canlılardır ki, ısı için güneşe bağlıdırlar. Gözleri, burun delikleri ve kulakları yüzlerinin tepesinde bulunur. Bu durum su altına dalarken görme, koklama ve duymalarını kolaylaştırır.
- Ortalama 70 yıl yaşarlar. 225-500 kilo ağırlığına ve 2,4-4m boyuna ulaşabilirler. Etçildirler.
Afrika Mahmuzlu Kaplumbağa / Centrochelys sulcata
- Afrika’da yaşamaktadır.
- Kaplumbağalar dünyada 220 milyon yıldır var olmaktadır. Bu türler aşırı sıcak iklimlerde yaşar ve günün sıcağından kaçmak için güvenli ve soğuk olan 3 metrelik delik kazarlar. Kaplumbağalar genellikle haftalar boyunca susuz veya yemeksiz yaşayabilirler. Bir su kaynağı bulduğunda vücut ağırlığının %15’i kadar su içebilirler.
- Ortalama 70 yıl yaşarlar. 60 - 100 kilo ağırlığına ve 80cm boyuna ulaşabilirler. Otçuldurlar.
Muhabbet Kuşu / Melopsittacus undulatus
- Avustralya’da yaşamaktadırlar.
- Doğal ortamlarında ağırlıklı olarak tohumla beslenen bu tür, Avustralya'nın kurak bölgelerindeki zorlu koşullarda beş milyon yıldan beri varlıklarını sürdürmektedir. Birçok kuş gibi, muhabbet kuşlarının da tetrakromatik renk görüşleri bulunur. Erkek Muhabbet Kuşları, konuşma özellikleriyle en bilindik papağan türlerinden biridir. Dişi Muhabbet Kuşları da konuşma yetisine sahiptirler fakat erkek kuşlar biraz daha yatkındır.
- Ortalama 15 yıl yaşarlar. 30-40 gram ağırlığına ve 18cm boyuna ulaşabilirler.
Sultan Papağanı / Nymphicus hollandicus
- Avustralya’da yaşamaktadırlar.
- Sultan papağanları yüzlerce kuştan oluşan sürüler halinde yaşayan sosyal kuşlardır. Erkekler dişileri etkilemek için seslerini kullanırlar. Aileleri konusunda oldukça korumacı olan bu türün erkeklerinin doğada dişilerini ve yavrularını korumak için yırtıcılara veya daha büyük kuşlara kafa tuttukları görülmüştür.
- Ortalama 12-18 yıl yaşarlar. 80-100 gram ağırlığına ve 30cm boyuna ulaşabilirler.
Kum Kaplanı Köpek Balığı / Carcharias taurus
- Viasea Akvaryum ailesinin en çok ilgi çeken üyelerinden biri olan Kum kaplanı köpek balığı, ağızları kapalıyken bile belli olan keskin dişlere sahiptir. Doğu Pasifik dışında dünyanın bütün okyanuslardaki ılık sularda yaşayan bu tür, sıklıkla kıyıya yakın alanlarda, kum yüzeyinde görülebilmektedir. Kum kaplanı köpek balığı ismi de buradan gelmektedir.
- Kum kaplanı köpek balığı, yüzeye gelip hava yutan tek köpek balığı türü olarak bilinmektedir. Böyle yaparak vücudunda hava depolar ve bu sayede su altında batmadan hareketsiz kalabilir.
- Kum kaplanı köpek balığının keskin sivri bir başı ve hantal bir gövdesi vardır. Buna rağmen son derece iyi bir yüzücüdür. Oldukça becerikli bir avcıdır ve avlanma açısından daha çok geceleri aktif olur. Çoğunlukla küçük balıklar ile beslenir, bununla birlikte kabuklular ve mürekkep balığı gibi canlıları avladığı da olur.
- Ortalama 25 yıl yaşarlar. 160 kilo ağırlığına ve 3,5m boyuna ulaşabilirler.
Siyah Uçlu Resif Köpek Balığı / Carcharhinus melanopterus
- Hint ve Pasifik Okyanusunun tropikal mercan resiflerinde yaşamaktadırlar.
- Sığ kıyı sularına geldiğinde ise ilk sırt yüzgecinde siyahlık onu belli eder. Acı ve tatlı sulara girmediklerinden, çoğu Siyah Uçlu Resif Köpekbalığı, resif çıkıntıları ve kumlu düzlükler üzerinde bulunur.
- Siyah uçlu resif köpekbalıkları birkaç yıl boyunca son derece küçük yuva aralıklarında güçlü site sadakati gösterirler. Küçük kemikli balıklar, kafadan bacaklıları ve kabukluları avlarlar, ayrıca deniz yılanları ve deniz kuşlarıyla beslendikleri bilinmektedir
- Çekingen ve ürkektirler, yaklaşımak zordur ama beslenen hayvanlar insanlar için bir tehlike teşkil etmektedir. Ancak sığ suda yürüyen insanların bacaklarının yanlışlıkla ısırıldığıvakalar vardır. Bu köpekbalığı sadece et, yüzgeçleri, ve karaciğeri yağı için avlanan ticari önemli tür olarak kabul edilir. Doğanın Korunması için Uluslararası Birlik (IUCN) Yakın tehdit olarak değerlendirmiştir.
- Ortalama 20-30 yıl yaşarlar. 15 kilo ağırlığına ve 2m boyuna ulaşabilirler.
Orfoz / Epinephelus marginatus
- Vücudu yandan yassı ve ovaldir. Başı ve ağzı büyüktür. Derisi kalın olup ufak pullarla kaplıdır. 1. sırt yüzgeci daha yüksek olup, 2. sırt yüzgeci ile birleşmiştir. Kafa, sırt ve yanlarında canlı iken görülen, ölünce kaybolan yeşilimsi, sarı lekeler ve dikey bantlar bulunur. Alt tarafı daha açık renklidir. Solungaç kapakları açık ve dikenlidir. Kuyruk yüzgeci yuvarlaktır.
- Orfoz hermafrodit olup, cinsel olgunluğa eriştiği zaman dişi cinsiyet organlarına sahiptir. Hayatının belirli bir dönemini dişi olarak geçirdikten sonra 18. yaşına geldiğinde dişi cinsiyet organları kaybolarak yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar.
- Birey sayısının hızla azalması ve türün tehdit altına girmesi akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre 1 Eylül 2016’dan 31 Ağustos 2020’ye kadar her türlü avlanması, toplanması yasaklanmış ve tür koruma altına alınmıştır.
- Ortalama 50 yıl yaşarlar. 60 kilo ağırlığına ve 1,5m boyuna ulaşabilirler.
Lahoz / Epinephelus aeneus
- Atlas Okyanusunun doğusunda, Akdeniz'de ve Ege denizinde bulunan bir balık türüdür. Fazla derinlere gitmeden 20–200 m derinlikteki kayalık, taşlık veya çakıllı alanlarda yaşar. Oldukça yırtıcı, etçil bir balıktır. İrili ufaklı her türlü kabuklu, omurgasız ve küçük balıklarla beslenir. Mayıs-Haziran arasında üreme yapar. Orfoz balığının yakın bir akrabasıdır.
- Bölgesel bir balık olan lahoz ekonomik anlamda da bölgesel bir değer taşır. Nesli tükenmekte olmasına karşın Türkiye'de 1996 yılında ticari amaçla avlanabilir hale getirilmiştir.
- Ortalama 50 yıl yaşarlar. 25 kilo ağırlığına ve 1,2m boyuna ulaşabilirler.
Pirana
- Güney Amerika'daki akarsularda yaşayan, küçük ama yırtıcılığıyla dikkat çeken bir düzineyi aşkın balık türü Pirana adıyla bilinir. Piranalar etobur ve otobur olarak iki sınıfa ayrılır. Bu balıklar tatlı su balıklarıdır, tuzlu suda (deniz gibi) yaşayamazlar. Piranalar çok geniş bir alanı kaplayan Amazon havzasındaki akarsularda yaşarlar. İçlerinden 4-5 tür özellikle tehlikelidir.
- Piranaların en belirgin özelliği iri ve sivri dişleridir. Güçlü kaslara bağlı alt ve üst çenesinde sıralanmış olan ustura gibi dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetlenir. Böylece Pirana kendinden çok daha iri olan avından büyük parçalar koparabilir.
- Ortalama 20 yıl yaşarlar.
Vatoz
- Vatozlar, köpekbalıkları ile birlikte bir kıkırdaklı balık olarak sınıflandırılır. Vatozların diğer balıklardan en önemli farkları arasında iyice yassı olan gövdeleri, çok uzun ve ince olan kuyrukları ve biçimi kelebek kanadını andıran büyük yüzgeçleri sayılabilir. Vatozların gözleri yassı gövdelerinin üzerinde, ağızları ve solungaçları ise gövdelerinin altında yer alır. Gözlerinin arkasında bulunan özel gelişmiş delikler sayesinde nefes alırlar. Her bir vatozun ayrı avlanma yöntemleri vardır. Bazı vatozlar deniz tabanında gizlenip avları olan küçük balıkları ve kabukluları avlar.
- Vatozların uzun kuyrukları ise sadece savunma amacı ile kullanılır. Vatozların kuyruklarında sert ve çok keskin bir diken vardır. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar. Bazı vatozlar diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptirler.
- Ortalama 7-15 yıl yaşarlar.